Voeding

Over de juiste voeding voor de hond bestaan vele meningen en opvattingen. Het kiezen van voeding is dan ook geen gemakkelijke klus. Hoe maak je een keuze uit het enorme aanbod dat er bestaat? En hoeveel voeding heeft de hond nodig?

Hoeveelheid

Het belangrijkste is dat je voert met je ogen: houdt het figuur van de hond goed in de gaten. Dit is de beste indicatie voor de hoeveelheid voer die je de hond moet geven. Hierbij houd je in ieder geval rekening met de volgende punten:

  • Een pup die teveel eet wordt niet groter, maar wel vetter. Pups met overgewicht hebben een verhoogd risico op gewichtsproblemen op volwassen leeftijd, diabetes, hartproblemen en allergieën. Ook hebben honden met overgewicht een kortere levensverwachting.
  • Een hond die iets te mager is, is gezonder dan een hond die te dik is. De ribben mag je niet kunnen zien, maar moet je wel goed kunnen voelen.
  • Een zeer actieve hond heeft meer voeding nodig dan een hond die weinig activiteiten onderneemt.
  • Een pup heeft tot de leeftijd van ± 4 maanden vier voedingen per dag nodig, tot ± 6 maanden drie voedingen per dag en als volwassen hond is 2 voedingen per dag voldoende.

Welke voeding?

In de dierenspeciaalzaak wordt een zeer breed assortiment aan hondenvoer aangeboden. We kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het beste kun je kiezen voor een complete hondenvoeding, deze bevatten een optimale hoeveelheid eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Een complete voeding behoeft geen aanvullingen.

Ook bij het kiezen van een bepaalde voeding let je goed op de hond. Als de hond in goede conditie is, de vacht glanst en de drollen compact en niet te hard zijn, dan heb je een goede voeding gekozen.

In het boekje “Alles over het opvoeden van uw Stabij- of Wetterpup” van de NVSW vind je meer informatie over de soorten hondenvoeding die er bestaan. Deze informatie is zeer waardevol wanneer je twijfelt over het type voeding dat je jouw hond wil geven. Heb je dit boekje nog niet? Je kunt het hier bestellen.

Wat voeren wij?

Wij voeren onze honden al jaren brokken van Royal Canin. Hiervoor hebben we verschillende typen en merken voer gevoerd. De brokken van Royal Canin bevielen bij onze honden het beste, vandaar dat we de keuze hebben gemaakt om deze voortaan te voeren.

Royal Canin biedt een divers aanbod aan hondenvoeding voor verschillende formaten en rassen honden. Onze volwassen honden krijgen Royal Canin Medium Adult, dit zijn complete hondenbrokken voor honden van 1 tot 7 jaar met een gewicht tussen 11 en 25 kg, het volwassen gewicht van een gezonde Stabij ligt tussen de 18 en 23 kg. Tijdens de dracht krijgt moederhond Royal Canin Medium Starter. Deze brokken zijn versterkt met specifieke voedingstoffen die bijdragen aan het voorzien in de verhoogde energiebehoefte van de teef tijdens de dracht en de lactatie. De pups krijgen deze zelfde brokjes, eerst als mousse en vervolgens als vast voedsel. De voedingsstoffen in deze brokjes dragen bij aan een gezonde spijsvertering en de natuurlijke weerstand van de puppy’s. Deze starter brokjes kunnen worden opgevolgd door de Royal Canin Medium Puppy brokjes, voor puppies tot 12 maanden. De Puppy brokjes dragen eveneens bij aan de natuurlijke weerstand en een gezonde spijsvertering en voorzien daarnaast in de hoge energiebehoefte die een puppy heeft tijdens het groeien.