Nestjes

Wij dragen de Friese Stabij een erg warm hart toe en willen graag actief bijdragen aan een gezonde toekomst van het ras. En natuurlijk is het prachtig om de ontwikkeling van kwetsbaar klein puppy-tje tot vrolijk hondje dat klaar is de wijde wereld in te stappen, van nabij mee te maken. En ja, het is veel werk, maar je krijgt er zo veel voor terug.

In 2019 hebben wij uit pure liefhebberij besloten ons te verdiepen in het fokken van honden en zijn we ons daarop gaan oriënteren. Rene heeft in het voorjaar van 2019 de fokkerscursus gevolgd en daarna zijn we gestart met de voorbereidingen. Wij volgen de richtlijnen en adviezen van de Nederlandse Vereniging voor Stabij– en Wetterhounen, waarover meer onder het kopje algemene info.

Wij doen ons uiterste best om verantwoord te fokken en om de pups goed te socialiseren voordat zij naar de nieuwe eigenaren gaan. Wij leveren een hondje af dat de benodigde inentingen, dierenartscontroles en wormkuren heeft gekregen, dat is gechipt door de Raad van Beheer en waarvan DNA is afgenomen voor zijn/haar profiel.

Verantwoord fokken houdt voor ons in dat wij bij het maken van de combinatie oog hebben voor verwantschap, fysieke eigenschappen en karakter van de ouderdieren.

Inteelt willen we zoveel mogelijk beperken, de eigenschappen van het ras worden gerespecteerd en een karakter wat enerzijds wat eigenzinnig en anderzijds aanhankelijk is hoort bij een Stabij.

Bovendien vinden we het belangrijk dat het welzijn van zowel de ouderdieren als de pups zo goed mogelijk geborgd wordt.

Onze pups groeien op in huiselijke kring en worden zoveel mogelijk vertrouwd gemaakt met allerlei huiselijke activiteiten, geluiden en voorwerpen. Na een week of drie mogen de pups kennis maken met bezoekers en, bij goed weer, lekker buiten spelen. De laatste weken van de nestperiode zullen er uitstapjes gemaakt worden naar wat drukkere locaties. Een autoritje naar de dierenarts staat daarbij ook op het programma.

Alles gericht op het zo goed mogelijk voorbereiden van de hondjes op het moment waarop ze met ongeveer acht weken het nest verlaten. Een goed gesocialiseerde pup maakt de beste kans op een goede start en om uit te groeien tot een stabiele huisgenoot voor de nieuwe eigenaren.

In de loop van de acht weken dat de pups in het nest verblijven maken we graag kennis met de beoogde nieuwe baasjes. Dat biedt hen de kans om in een vroeg stadium kennis te maken met het nest. En wij krijgen graag een beeld van de gezinssituatie en woonomgeving van de toekomstige baasjes en van de wensen en plannen met betrekking tot de hond.

We proberen elke pup de best mogelijke toekomst te bieden. Elk hondje, elk baasje of familie en elke situatie is anders. Door de kennismaking en door de pups in de weken dat zij bij ons in huis zijn goed te observeren maken wij de match die in onze ogen het beste past. Hoewel dit meer van ons vraagt, heeft deze werkwijze onze voorkeur boven selectie alleen op basis van uiterlijk of het ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’-principe. Uiteraard zullen we waar mogelijk rekening houden met een eventuele voorkeur, maar een pup kan uiteindelijk toch maar naar één nieuw adres.

Wij stellen het zeer op prijs als we de pup en de nieuwe baasjes na een paar maanden een keer mogen bezoeken om te zien en te horen hoe het gaat. Mogelijk organiseren we na verloop van tijd een nestwandeling of nestreünie. Daarbij hopen we dan zo veel mogelijk hondjes en nieuwe eigenaren te mogen begroeten.

De rasvereniging organiseert twee keer per jaar nestkeuringen tijdens de fokkersdagen. De beoordelingen en de informatie die dat oplevert zijn voor zowel de fokkers als voor de vereniging van groot belang. Voor de eigenaren is het eveneens een leuke en interessante ontmoeting met de ouders, broertjes en zusjes van hun hond. Elk nest wordt na één tot anderhalf jaar eenmalig uitgenodigd op een landelijke fokkersdag. We stellen het zeer op prijs als je daar als nieuwe pupeigenaar bij aanwezig bent.