Eigenschappen

Karakter

De Friese Stabij heeft een prima karakter en kan uitstekend als gezinshond worden gehouden. Het is echter geen hond voor bij de kachel want ze hebben veel beweging nodig. Krijgen ze die niet, dan kunnen ze veranderen in verveelde en dus vervelende honden. Onderneem je veel met ze en krijgen ze voldoende geestelijke uitdaging, dan is het heerlijk gezelschap en zullen ze zich in huis rustig gedragen. Ze zijn nieuwsgierig en ondernemend van aard en, mits goed gesocialiseerd, niet bang uitgevallen.

Een Stabijhoun is waaks en zal het laten horen als een vreemde hun terrein betreedt. Bezoekers worden aanvankelijk enigszins terughoudend, maar niet onvriendelijk benaderd en, na een korte wenperiode, uitgebreid besnuffeld. Bekenden begroeten ze enthousiast. De stabij is van nature niet vals of bijterig en voor kinderen zijn ze vriendelijk. Maar een Stabij zal wel degelijk ook zijn eigen grenzen aangeven. Zorg er dus altijd voor dat een Stabij niet in een positie komt waarin hij niet weg kan. En als voor elke andere hond geldt dat ook een Stabij nooit alleen gelaten mag worden met een kind.

Opvoeding

De Stabij werkt graag voor zijn baas, maar hij moet eerst weten wie die baas is. De band die hiervoor nodig is, kan ontwikkeld worden door een rustige, vrolijke en afwisselende opvoeding te geven, waarbij een consequente aanpak en duidelijke regels erg belangrijk zijn.

Een harde aanpak is zinloos bij de Stabij: hij zal er volledig door blokkeren en niet meer ongecompliceerd zijn taken uitvoeren. En dat vrije is nou juist wat de Stabij een leuke en goede huisgenoot maakt. Het is dus zaak daar goed op te letten. Te veel druk is geen goed idee en een goede begeleiding is belangrijk. Stabijs kunnen bij tijd en wijle erg zelfstandig, ofwel knap eigenzinnig, zijn. Dat betekent niet dat ze slecht luisteren. Stabijs zijn op zich gemakkelijk te motiveren, leren snel en vinden het meestal erg leuk om te trainen. Een puppy- en een gehoorzaamheidscursus horen standaard bij de opvoeding.

Je kunt veel met ze bereiken door hun nieuwsgierige en leergierige aard te stimuleren en goed gedrag enthousiast te belonen. Met de juiste opvoeding krijg je een hond die graag voor zijn baas werkt. Bij ‘werken’ kun je denken aan behendigheid, speuren, gehoorzaamheid en gedrag … eigenlijk alles waarbij ze lekker samen met de baas actief bezig kunnen zijn. Er zijn vele hondensporten geschikt voor een Stabijhoun. Met stevige wandelingen doe je je hond eveneens een groot plezier en ook jagen zit Stabij’s in de genen.

Veel Stabijs zijn gevoelig voor harde geluiden, hierop moet dus goed worden gesocialiseerd.

Met een goede opvoeding en verzorging, de juiste aandacht en veel tijd heb je aan een Stabijhoun een vriend(in) voor het leven!