Eigenschappen

Karakter

Door zijn prettige karakter is de Friese Stabij een prima gezinshond. Dat gezin moet wel met hem aan de slag, want een Stabij heeft veel beweging nodig. Zonder voldoende beweging slaat de verveling toe en daar worden ze zeker niet leuker van. Bied je ze voldoende ruimte om hun energie te gebruiken en daag je ze ook mentaal uit, dan zullen ze in huis rustig en aanhankelijk gezelschap zijn. Een goed gesocialiseerde Stabij is een nieuwsgierige, ondernemende, sociale en zelfbewuste hond.

Een Stabij laat zich horen wanneer onbekenden aan de poort of de deur kloppen. In eerste instantie zal de Stabij bezoekers wat omzichtig benaderen, zonder daarbij bedreigend of onbetrouwbaar over te komen. Na een korte periode van gewenning zullen bezoekers eerst uitvoerig besnuffeld worden, waarna de rust over het algemeen snel weer terugkeert. Bezoekers waar ze eerder kennis mee hebben gemaakt worden over het algemeen uitbundig begroet. Een stabiele Stabij is niet agressief en gaat goed samen met kinderen. Daarbij is het wel belangrijk dat de eigen grenzen die de Stabij aangeeft, gerespecteerd worden. En zorg dat een Stabij niet in een positie komt waarin hij niet weg kan.

Opvoeding

De Stabij werkt graag voor zijn baas, maar hij moet eerst weten wie die baas is. De band die hiervoor nodig is, kan ontwikkeld worden door een rustige, vrolijke en afwisselende opvoeding te geven. Een positieve houding, consequente aanpak en duidelijke regels zijn erg belangrijk.

Een harde aanpak is zinloos bij de Stabij: hij zal er volledig door blokkeren en niet meer ongecompliceerd zijn taken uitvoeren. En dat vrije is nou juist wat de Stabij een leuke en goede huisgenoot maakt. Het is dus zaak daar goed op te letten. Te veel druk werkt averechts en een goede begeleiding is belangrijk. Stabijs kunnen bij tijd en wijle erg zelfstandig, ofwel knap eigenzinnig, zijn. Dat betekent niet dat ze slecht luisteren. Stabijs zijn op zich gemakkelijk te motiveren, leren snel en vinden het meestal erg leuk om te trainen. Een puppy- en een gehoorzaamheidscursus horen daarom standaard bij de opvoeding.

Een Stabij gaat graag met de baas aan de slag. Je maakt ze blij met allerhande activiteit, van wandelingen tot hondensporten, van gehoorzaamheids- tot jachttrainingen en van lekker struinen tot een stukje zwemmen.

Wie tijd en aandacht besteedt aan de opvoeding en verzorging, hun nieuwsgierigheid weet te prikkelen, op een positieve manier om weet te gaan met hun leergierigheid en goed gedrag enthousiast beloond, smeedt een band voor het leven met de Stabij.