Verzorging

De vacht

De halflange vacht van de Stabij is zelfreinigend, vuil valt er vanzelf af als het opgedroogd is. Een kleine borstelbeurt volstaat over het algemeen. Alleen als een Stabij echt heel vuil is, is een wasbeurt te overwegen. Meestal is even afspoelen of een zwempartij in schoon water al voldoende. Een fitte hond heeft van nature een mooie, glanzende vacht.

De vacht van de Stabij hoef je maar zo nu en dan te borstelen. Alleen in de periodes waarin de hond verhaard en de ondervacht loslaat is enkele keren per week borstelen wenselijk. Het is wel van belang om de lange beharing van de broek en de staart en achter de oren vrij te houden van klitten. Wanneer je de hond een koele slaapplaats biedt, helpt dat om de verharing te beperken en bevordert dat een gezonde vacht.

Normaal gesproken hoeft een Stabij niet getrimd te worden. Het is prima mogelijk om de vachtverzorging zelf te doen. Met een borstel, een kam en een schaar kom je al een heel eind.

Het hoofd

De beharing op het bovenste deel van de oren wordt vaak wat lang en kleurt dan vaalbruin. De kans op klitten neemt daardoor toe en het geeft een rommelig beeld. Het oude, verkleurde haar kan eenvoudig worden geplukt. Dat geldt ook voor de bossen oud haar die achter de oren kunnen ontstaan. Plukken doe je door met de ene hand het haar aan de basis vast te houden en de oude, dode haren met de andere hand met kleine plukjes tegelijk uit te trekken.

De voeten

Soms groeit er haar tussen de voetkussentjes uit. Om te voorkomen dat daar vuiligheid, sneeuw of pekel in blijft zitten, is het zaak die haren kort te knippen. Ook de haren die rommelig over de nagels en tussen de tenen uit steken kunnen worden geknipt.

Knippen aan de oren, kraag, broek en staart van een Stabij is een doodzonde. Niet doen dus!

Het gebit

Ook de tanden van je hond vragen onderhoud. Door regelmatig een bot of kluif aan te bieden worden de tanden al gepoetst. En als er toch bruine plekjes ontstaan, dan kunnen die met een krabbertje worden weggehaald. Wacht daar niet te lang mee, want de aanslag wordt vrij gemakkelijk en snel tandsteen. Regelmatige gebitscontrole en -onderhoud is dus van belang om serieuze problemen te komen.

Gewenning

Je Stabij verzorgen gaat natuurlijk het gemakkelijkst als je hond dat zonder protesteren toelaat. Gewenning en verzorging voordat er problemen ontstaan bevorderen de ontspanning waarmee je hond de verzorging zal ondergaan. Pijnlijke behandelingen verkleinen de kans op medewerking.

Laat daarom je pup al wennen aan ‘gefrunnik’ aan hun lijf. Kijk in de oortjes, til hun voeten één voor één op, open voorzichtig hun bek, betast hun staart, ontbloot hun tandjes. Doe dat met regelmaat en vergeet ze niet te belonen met wat lekkers. Laat ze speels wennen aan aanraking aan alle lichaamsdelen. Jij, maar ook je dierenarts, zal veel profijt hebben van de tijd die je investeert om je hondje te laten wennen aan betasten, verzorging en behandeling.