Verzorging

De vacht

De vachtverzorging bij een Friese Stabij valt erg mee. De halflange vacht is zelfreinigend, vuil valt er vanzelf af als het opgedroogd is. Eventueel even borstelen om de laatste zandrestjes te verwijderen en schoon is hij weer. In bad hoeft de Stabij alleen als hij eens echt heel vuil is. Vaak is even afspoelen of een zwempartij in een schone sloot al voldoende. Neutrale hondenshampoo om het huidvet niet aan te tasten is alleen nodig als ze in iets stinkends hebben liggen rollen,. Een gezonde hond heeft per definitie een mooie, glanzende vacht.

De vacht hoef je niet zo vaak te borstelen, behalve in de verharingsperiode (2x per jaar) als de ondervacht met plukken tegelijk loslaat. Om de dag borstelen is dan geen overbodige luxe. Houd in ieder geval altijd het haar achter de oren en op de broek klitvrij. Sommige honden verharen het hele jaar door, de verwarming wordt daarvoor wel als schuldige aangewezen. Een vacht zou kou nodig hebben om mooi en gezond te blijven. Leg de Stabij daarom in een koele (tochtvrije) ruimte te slapen.

Een Stabij hoeft in principe niet getrimd te worden. De nodige vachtverzorging kun je uitstekend zelf doen, tenzij je hond gecastreerd is en een zogenaamde castratenvacht ontwikkelt waarbij de ondervacht explosief groeit (dit kan ook bij teefjes het geval zijn). Al wat je echt nodig hebt zijn een universeelborstel, een kam, een schaar en wat handigheid.

Het hoofd

In de rasstandaard staat dat het onderste 1/3 deel van de oren kortbehaard dient te zijn. Vaak is dat wel zo, maar wordt dat aan het zicht onttrokken door overhangend langer haar van het bovenste deel van de oren. De bovenste beharing aan de oren is dan te lang en wordt (vaal)bruin, dit verstoort de gezichtsuitdrukking en geeft een rommelige aanblik. Het klit ook makkelijk, wat pijnlijk kan zijn. Het teveel aan oud, bruin geworden haar, moet worden weggeplukt.

Achter het oor kunnen dikke bossen oud haar zitten die door de bruine kleur goed opvallen als er zonlicht overheen valt. Ook dat haar kun je beter wegplukken omdat het snel gaat klitten. Houd het haar aan de basis van het oor vast met één hand en trek met de andere hand, plukje voor plukje, de bruine haren eruit. Als je kleine plukjes tegelijk pakt, doet het geen pijn omdat het dood haar betreft dat toch al los in de haarschacht zit.

De voeten

Het haar dat tussen de voetkussentjes uit groeit mag in de winter kort worden geknipt omdat er anders pekel of sneeuw in kan blijven hangen, wat voor de hond pijnlijk kan zijn. Eventueel kunnen ook de haren die over de nagels heen steken of boven tussen de tenen uit steken worden bijgeknipt.

Bij de achtervoet wordt zo nodig het haar tot aan de hiel recht bijgeknipt. Kam tegen de haarrichting in om alles gelijk te krijgen. Bij de voorvoeten wordt soms het haar tot aan het polskussentje recht bijgeknipt.

Aan de oren, kraag, broek en staart wordt bij een Stabij niet geknipt!

Het gebit

Het gebit van je hond kan schoon worden gehouden door regelmatig een bot of kluif te geven of de tanden te poetsen. Mochten er toch bruine plekjes verschijnen, dan kun je die gemakkelijk met je nagel of een krabbertje weghalen, mits je er op tijd bij bent. Zou je die aanslag laten zitten, dan verandert het vrij snel in hard tandsteen en gaat het tandvlees ontsteken. Voor je hond is dat erg pijnlijk. Uiteindelijk kan het resulteren in terugtrekkend tandvlees en fikse ontstekingen. Niet zelden is het trekken van de aangetaste tanden de enige oplossing. Regelmatige controle van het gebit is dus verstandig. Als je merkt dat je hond uit zijn bek begint te stinken is het vrijwel zeker tijd voor een schoonmaakbeurt.

In het beginstadium is de aanslag nog betrekkelijk zacht en kun je die met je nagel of een scherp voorwerp vrij gemakkelijk verwijderen. Eventueel kun je er een speciale tandenkrabber voor gebruiken. Hiermee kun je ook moeilijker bereikbare plekjes behandelen. Wil je dit rustig kunnen doen, zonder tegenstribbelende hond, dan moet hij er wel aan gewend zijn. Een hond die dit niet toelaat, zal uiteindelijk onder narcose behandeld moeten worden door de dierenarts. Narcose brengt altijd risico’s met zich mee.

Gewenning

Bij alle lichamelijke verzorging van je hond is het erg makkelijk als ze dat zonder tegenstribbelen toelaten. Begin je pas met borstelen als ze pijnlijke klitten in hun vacht hebben, of met tanden schoonmaken als daar al ontstekingen zitten, dan zul je niet op medewerking van je hond hoeven rekenen. Het dier zal in no time een hekel leren krijgen aan de borstel en gefrunnik in zijn bek. Grote kans dat ze een volgende keer gaan grommen of erger. En geef ze eens ongelijk.

Het is daarom belangrijk om een pup al te laten wennen aan de handelingen die ze later in hun leven moet ondergaan. Kijk in hun oortjes, aai langzaam hun staart, neem hun voeten één voor één in je handen, til hun lippen even op, haal hun tandjes even van elkaar en leg iets lekkers op hun tong als beloning, aai ze met een zachte borstel. Niks dwingen, maak het leuk voor hen, doe alles op een speelse manier en herhaal dat regelmatig. Je zult later veel gemak hebben van een hondje dat zich gedwee laat betasten en behandelen. Niet alleen bij de dagelijkse verzorging, maar zeker ook bij de dierenarts.