Jutte

Jutte kwam op zaterdag 2 juli 2016 ter wereld bij kennel Fân de Douwetille van Frans en Truus Schaddelee in Harmelen. Ze heet voluit Fân de Douwetille Djoeke (NHSB 3050119), roepnaam Jutte. Ze groeide op met 2 broertjes en 5 zusjes. Jutte komt uit het tweede en laatste nest van haar moeder Djoeke dat ook het tweede nest was van haar vader, Fabe Tjibbe út it Suden, roepnaam Loebas.

Bij de eerste kennismaking met het nest en de fokkers op donderdag 4 augustus waren nog 2 dametjes beschikbaar. De keuze voor de wat grotere, onderzoekende pup die zich bij ons erg op haar gemak leek te voelen, was snel gemaakt. En zo verkaste onze Jutte op maandag 22 augustus, zeven weken en twee dagen oud, naar Klein Zundert,

De kennismaking met de oude dame Sipke verliep soepel en Jutte ontpopte zich al snel als een ondernemend hondje.

We haalden Jutte op als een witte pup met alleen een zwart kopje en een zwart ‘zadeltje’ op haar rug, inmiddels staat ze bekend als ‘de bonte hond’. Ze vertoont nogal wat kenmerken van wat blauwschimmel wordt genoemd. Het wit is grotendeels ‘blauw’ gekleurd en het aantal zwarte spots lijkt nog steeds toe te nemen. Wanneer men in de Friese volksmond van blauw spreekt, bedoelt men dat in de vachtdelen waar geen zwarte platen zijn de witte en zwarte haren dusdanig vermengd zijn dat hierdoor een blauwachtig effect ontstaat. Het gaat om een bepaalde vorm van ticking of schimmel.

Jutte is uitgegroeid tot een stevig gebouwde dame met een super stabiel karakter. Jutte leidt het roedeltje, of het nu om de bewaking van het erf, de leiding tijdens wandelingen of de ligplaatsen in huis gaat. Dat gaat overigens heel natuurlijk, er komt maar zo nu en dan een korte snauw aan te pas.

Jutte maakt graag lange wandelingen, al bij het aantrekken van een wandelschoen of het wijzen naar de riem laat ze haar enorme enthousiasme uitbundig blijken. Jutte nam twee keer deel aan de kampioenschapsclubmatch. Zowel in de Puppy- als in de Tussenklasse werd ze als derde geplaatst met de kwalificaties ‘veelbelovend’ en ‘zeer goed’. Omschrijvingen als ‘temperamentvol’, ‘vrolijk ringgedrag’, ‘mooi vrouwelijk’ en ‘iets nieuwgierig’ typeren haar vrije karakter nog steeds. In maart 2019 werd ze fokgeschikt bevonden bij een fokgeschiktheidskeuring van de rasvereniging.