Bente

Bente is op zondag  2 oktober 2016 geboren bij Kees en Hermien Renders van kennel Van d’n Boktse Bimt in Eindhoven. Haar stamboeknaam is Van d’n Boktse Bimt Joliene-Boaike (NHSB 3058784), maar wij noemen haar kortweg Bente.

Bente komt uit een nest van negen pups, drie reutjes en zes teefjes. Haar moeder is Yfke fan ‘e Blommetún, haar vader Boaike van ’t Moatheukske. Voor Yfke was dit het vierde en laatste nest, voor Boaike het tweede.

Op zondag 23 oktober hebben we voor het eerst kennis gemaakt met het nest, op zondag 6 november werd duidelijk dat ‘pup 4’ de onze zou worden en op zondag 27 november is zondagskind Bente, precies acht weken oud, vanuit Eindhoven verhuisd naar Klein Zundert. Ze was de laatste die het nest verliet. Bij ons kwam ze in een kleine roedel met de veertien jaar oude Sipke en de vijf maanden jonge Jutte terecht. Al gauw werd duidelijk dat Bente een eigenzinnige tante is die zich niet zomaar de les laat spellen. Het is ook wel mooi, dat eigengereide op het ene moment en het aanhankelijke en onderdanige even later.

Dat eigenwijze is gebleven. Tot op de dag van vandaag kan ze behoorlijk koppig zijn.

Naast dat ze behoorlijk dwars kan zijn, heeft ze vaak ook geen rust in haar lijf. En ze vind veel dingen nog altijd spannend. Nieuwe omgevingen, nieuwe honden, het huilen van de wind of onverwachte geluiden als het piepen van een deur, ze maken Bente een beetje hyper en onzeker. Dat uit ze onder meer door ‘huilend’ om aandacht te vragen, je op te zoeken of zich juist terug te trekken.

Verder is Bente gek op water. De straal uit de tuinslang, een emmer die wordt leeggegooid, het liefst staat ze er onder. En plassen zijn in haar ogen vooral bedoeld om doorheen te banjeren.

Bente heeft één keer meegedaan aan de kampioenschapsclubmatch. In de Jongste Puppy-klasse haalde ze een ‘belovend’ en werd ze als vierde geplaatst met onder andere de opmerking “is op dit moment in het armen- en benenstadium”. Bij de nestbeoordeling tijdens de fokkersdag werd ze beoordeeld als een uitmuntend hondje. Shows en dergelijke zijn echter niks voor haar, veel te druk, daar wordt ze zelf ook alleen maar nog onrustiger van.